0592 - 34 6250
Korenmaat 3, Assen

STAP-budget voor scholing en ontwikkeling

Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. U kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding. Per jaar kun je maximaal 1 STAP-opleiding doen, waarvoor maximaal 1000 euro STAP-budget toegekend kan worden. Kumoweld heeft opleidingen, cursussen en trainingen waarvoor deze vergoeding in aanmerking komt.

Wat is STAP-budget

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Het is een initiatief van de overheid en vervangt de huidige aftrek voor studiekosten bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Hiermee wil de overheid werkenden en werkzoekenden zelf meer de regie geven over hun loopbaan: wat doe je nu in jouw baan en waar wil je beter in worden, of wat wil je als toekomstige baan en wat heb je daarvoor nodig? Het is belangrijk om je te blijven ontwikkelen om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

Het STAP-budget wordt gebruikt om (een deel van) de kosten van een scholingsactiviteit te dekken. Vanaf 1 maart 2022 kan dit budget aangevraagd worden. Jaarlijks is er 1000 euro per persoon beschikbaar, er zit wel een maximum op de totale subsidiepot.

Voorwaarden STAP-budget

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het aanvragen van STAP-budget. Bijvoorbeeld dat u 18 jaar of ouder bent en dat u nog geen AOW ontvangt. Ook moet de training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan en nog niet zijn gestart op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd. De aanvraag dient minimaal 4 weken voor de start van de opleiding aangevraagd te worden. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit.

Waarvoor kan ik STAP-budget aanvragen?

Het STAP-budget is gericht op (bij)scholingsactiviteiten gerelateerd aan je werk. Je kunt je ontwikkelen in bepaalde werkzaamheden in je huidige baan of juist in aanmerking komen voor die hogere functie. Maar je kunt je hiermee natuurlijk ook omscholen. Door je te blijven ontwikkelingen houd je regie over je eigen loopbaan.

Bij Kumoweld bieden we de volgende opleidingen:

Kumoweld is tevens aangesloten bij Stichting OOM (Opleiding Ontwikkeling Metaalbewerking) en is hierdoor een erkend opleider. Hierdoor komen al onze opleidingen, workshops en trainingen in aanmerking voor het STAP-budget.

 

Wanneer kan ik STAP-budget aanvragen?

Iedere 2 maanden van een jaar start er een nieuw aanvraagtijdvak.

Er start een nieuw aanvaagtijdvak op:

  • 2 januari 2023
  • 1 maart 2023 (mogelijk wordt dit 2 maart 2023)
  • 1 mei 2023
  • 3 juli 2023
  • 4 september 2023
  • 1 november 2023.

Het eerstvolgende aanvraagtijdvak start op: maandag 2 januari 2023 om 10.00 uur. Doe vóór die tijd een STAP-aanmelding op  bij Kumoweld om er zeker van te zijn dat je op tijd je STAP-aanmeldingsbewijs hebt.

Hoe kan ik STAP-budget aanvragen?

In enkel vier stappen vraag jij jouw STAP-budget aan. Er gelden vanuit de overheid wel enkele voorwaarden: je bent tussen de 18 jaar en pensioengerechtigde leeftijd, je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk, je hebt dit jaar nog geen STAP-budget gekregen en er zit nog budget in de subsidiepot.

1. Kies je opleiding, workshop of training bij Kumoweld en meld je aan.
Meld je aan via het inschrijfformulier en geef daarop aan dat je STAP-budget wilt aanvragen. Houd er rekening mee dat je dit op tijd doet. Het UWV hanteert verschillende aanvraagtijdsvakken en de subsidiepot is beperkt.

2. Ontvang het STAP-aanmeldbewijs
Nadat je je hebt ingeschreven ontvang je van ons per e-mail je STAP-aanmeldbewijs. Deze heb je nodig voor de aanvraag van je STAP-budget bij het UWV.

3. Vraag bij UWV je STAP-budget aan
Het aanmeld bewijs dien je te uploaden in het stap portaal van UWV. Ga hiervoor naar www.uwv.nl/stap, log in met je DigiD, upload je aanmeldbewijs en vraag het STAP-budget aan. Van het UWV ontvang je binnen 4 weken bericht of je aanvraag is goedgekeurd.

4. Kumoweld verrekent het STAP-budget
Is je aanvraag goedgekeurd door het UWV, dan ontvangt Kumoweld het STAP-budget. Indien de opleidingskosten hoger zijn dan de vergoeding (max € 1000,- inclusief btw) dan verrekenen we dit met je opleidingskosten. Je krijg dan een factuur van Kumoweld met het overgebleven bedrag.