Certificering

Lasmethodekwalificatie

Zowel nationaal als internationaal worden steeds scherpere eisen gesteld aan de kwaliteit van laswerk. Het daarom belangrijk dat je als organisatie kunt aantonen dat je over de juiste lastechnische kennis en vaardigheden beschikt en dat je gekwalificeerd bent op basis van de geldende normen. 

Elk bedrijf dient voor elke lasmethode die binnen het bedrijf uitgevoerd wordt gekwalificeerd te worden. Door deze lasmethodekwalificatie kunnen klanten of afnemers van het bedrijf er zeker van zijn dat de gelaste constructies of halffabricaten aan de gestelde normen voldoen.

Ook Verzekeringsmaatschappijen eisen dat constructies voldoen aan kwaliteitseisen. De basis voor deze kwaliteitseisen is het beschrijven en kwalificeren van lasmethodes. Daarom is een lasmethodekwalificatie niet alleen belangrijk, het is ook in veel gevallen verplicht bijvoorbeeld EN 1090. 

Kumoweld is door DNV geautoriseerd om lasmethodekwalificaties af te nemen op basis van onderstaande normen:

  • EN-ISO 15613
  • EN-ISO 15614-1
  • EN-ISO 15614-2
  • ASME section IX
  • AWS D.1 serie

Neem voor meer informatie over lasmethodekwalificaties contact met ons op.

Contact

Lasserskwalificatie

Het borgen van specifieke vakbekwaamheid van medewerkers is in toenemende mate een beleidsaspect geworden binnen het management van lasbedrijven. Goed opgeleide medewerkers is een must maar voor de continuïteit van een bedrijf is het onderhouden van kennis en vaardigheden net zo belangrijk. Het kunnen aantonen hiervan is niet alleen gerelateerd aan verplichte wet- en regelgeving maar bied ook onderscheidend vermogen voor het bedrijf.

Volgens de EN-ISO 3834/EN 1090 normering moeten lassers een geldige lasserskwalificatie hebben. Onze lasopleidingen richten zich op het bijbrengen van gespecialiseerde kennis en vaardigheden. Lassen is een vak en om dit vak uit te oefenen dient men over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken. Immers moeten gekwalificeerde lassers middels de halfjaarlijkse bevestiging, dan wel door de tweejaarlijkse verlenging van hun laskwalificatie aantonen dat zij nog steeds over voldoende vaardigheid beschikken om de gecertificeerde las volgens de bepaalde norm te lassen.

Door middel van de LK (Lasserskwalificatie) of WPQ (Welder Performance Qualification) kan de lasser zijn handvaardigheid aantonen. De proeflas is afgeleid van een WPS/LMB of pWPS. Bij het behalen van een goed resultaat ontvangt de lasser een persoonsgebonden certificaat. Dit certificaat verjaart en moet dus onderhouden worden. Ook bij het verlengen van bestaande certificaten kan Kumoweld ondersteunen. 

Kumoweld neemt lasserskwalificaties af op basis van onderstaande normen: 

  • EN-ISO 9606-1
  • EN-ISO 9606-2
  • ASME section IX
  • AWS D.1 serie

Een lasserscertificaat draagt bij aan de zekerheid over de kwaliteit in je bedrijf.

Neem contact met ons op voor meer informatie over lasserkwalificaties 

Contact

Kwaliteit, normering en veiligheid

Werken op de juiste manier

Certificering is niet meer weg te denken uit uw dagelijkse bedrijfsvoering als organisatie binnen de metaal en techniek. Of het nu gaat om kwaliteitssystemen, de Arbo, VCA, milieu, CO2 of CE. Het is daarom belangrijk deze systemen zo efficiënt mogelijk in te richten, zodat u meer tijd heeft om te doen waar u goed in bent.

Kumoweld werkt op deze gebieden samen met PKM advies voor metaal- en technische bedijven.